XXI Meeting of the Canada/Mexico/U.S. Trilateral Committee for Wildlife and Ecosystem Conservation and Management

Ottawa, Ontario – May 16 -19, 2016 Agenda

Working Table: Migratory Birds

Room: Macdonald

Manufactura (Modification)	
Monday	Tuesday
May 16	May 17
8:00am-5:00pm Check-in, Registration	8:00-8:45 am Registration
9:00-10:30am	9:00-10:30am
(1 hour 30 min)	(1 hour 30 min)
1. Welcome, Introductions	Welcome Ceremony; Remarks by Delegation Leaders
2. 2015-16 AIR	
3. Country Updates	
4. State of North America's Birds Report	
5. Partners in Flight Continental Plan 2016 revision	
6. Avian Conservation Assessment Database	
10:30-10:45 Break	10:30-10:45 Break
10:45am-12:00pm	10:45am-12:15pm
(1 hour 15min)	(1 hour 30 min)
7. Climate change impacts on birds and habitats in	Joint Session SCCCWT/ECWT/MBWT
northern Mexico and the southwestern United States	16. Southern Wings
8. Improving the efficiency and effectiveness of	17. Full life-cycle stewardship for avian grassland SAR
continental bird monitoring programs	18. Full life-cycle integrated population monitoring of
9. MOTUS: Wildlife Tracking System	declining grassland bird species 19. North American Grassland Bird Conservation
	Initiative – concept and next steps
	20. Conservation and Restoration of the Islands of
	Canada, the US, and Mexico
12:00-1:00pm Lunch (delegates on their own)	12:15-1:30pm Lunch (delegates on their own)
·	·
1:00-2:45pm (1 hour 45 min)	1:30-5:00pm (3 hours 30 min)
10. Environmental Damages and Northern Gannet	21. Grassland bird conservation workshop in
Restoration	Chihuahua – progress update and next steps
11. Human Induced Mortality Management and	22. How can the Trilateral table interact most
Developing Trinationally consistent Bird-safe Standards	
12. Tri-natioanl NABCI Cooperation and recommitment	effectively with the Convention on Migratory Species
to the tri-national mission	to improve linkages within the Americas
13. The role of Birdlife International in hemispheric	23. Developing a Vision for Western Hemisphere Bird
conservation in the Americas	Conservation
14. US Bird Partnership Workshop	
15. Mechanisms for on the ground conservation	
2:45-3:00pm Break	
3:00-4:00pm	
(1 hour)	
15. Mechanisms for on the ground conservation	
4:00-5:00pm	
Country Delegation Preparatory Meetings	
5:30-6:30pm	
Welcome Reception/Gathering	
Dinner (delegates on their own)	Dinner (delegates on their own)
Diffile (delegates of their own)	Diffile (delegates off their own)

XXI Meeting of the Canada/Mexico/U.S. Trilateral Committee for Wildlife and Ecosystem Conservation and Management Ottawa, Ontario – May 16 -19, 2016 Agenda

7:00-9:00am FWS and U.S. State Agencies Breakfast 8:30 -11:30 am (3 hours, including travel time) Field Trip to Gatineau Park 9:00-10:00am (1 hour) Ac Co-Chairs review week, priorities and action items, develop wrap-up plan, approve TOR 25: 2016 Centennial of US/Canada Treaty Celebrations 26.Complete preparations for discussion with ET 10:00-11:00am (1 hour) MBWT Joint Session presentation to ET 27. Developing a vision for the conservation of North America's Birds and their habitats 28. Improving collaboration between the Trilateral and the Convention on Migratory Species 29. Hemispheric Coordination of Bird Conservation 11:00-11:15 Break 11:15am-1:00pm (1.75 hours) 30. Prepare 1-page highlights documents and AIRs 1:00-2:15 pm Lunch (delegates on their own) 1:30-2:00pm (30 min) Plenary Session: Migratory Birds - Launch of State of North American Birds Report - Media Q&A 2:00-5:30pm (3 hours 30 min) Plenary Session: Migratory Birds - Panel presentations and discussion 3:15-3:45pm (30 (cont'd). Prepare highlights documents and AIRs 4:00-5:00pm (1 hour) 30 (cont'd). Prepare highlights documents and AIRs 32. Closeout and submission of Highlights Report 6:00-7:00pm Reception and signing of LOI (Museum of Nature)	Wednesday May 18	Thursday May 19
8:30 -11:30 am (3 hours, including travel time) Field Trip to Gatineau Park 10:00-11:00am (1 hour) MBWT Joint Session presentation to ET 27. Developing a vision for the conservation of North America's Birds and their habitats 28. Improving collaboration between the Trilateral and the Convention on Migratory Species 29. Hemispheric Coordination of Bird Conservation 11:00-11:15 Break 11:15am-1:00pm (1.75 hours) 30. Prepare 1-page highlights documents and AIRs 12:00-1:30pm Lunch and Travel to Museum (delegates on their own) 1:30-2:00pm (30 min) Plenary Session: Migratory Birds - Launch of State of North American Birds Report - Media Q&A 2:00-5:30pm (3 hours 30 min) Plenary Session: Migratory Birds - Panel presentations and discussion 3:45-4:00pm Break 4:00-5:00pm (1 hour) 30 (cont'd). Prepare highlights documents and AIRs 32. Closeout and submission of Highlights Report 6:00-7:00pm Reception and signing of LOI (Museum of Nature)	-	-
(3 hours, including travel time) Field Trip to Gatineau Park 24. Co-Chairs review week, priorities and action items, develop wrap-up plan, approve TOR 25. 2016 Centennial of US/Canada Treaty Celebrations 26.Complete preparations for discussion with ET 10:00-11:00am (1 hour) MBWT Joint Session presentation to ET 27. Developing a vision for the conservation of North America's Birds and their habitats 28. Improving collaboration between the Trilateral and the Convention on Migratory Species 29. Hemispheric Coordination of Bird Conservation 11:00-11:15 Break 11:15am-1:00pm (1,75 hours) 30. Prepare 1-page highlights documents and AIRs 12:00-1:30pm Lunch and Travel to Museum (delegates on their own) 1:30-2:00pm (30 min) Plenary Session: Migratory Birds - Launch of State of North American Birds Report - Media Q&A 2:15-3:15pm (30 min) 30 (cont'd). Prepare highlights documents and AIRs 2:00-5:30pm (3 hours 30 min) Plenary Session: Migratory Birds - Panel presentations and discussion 3:45-4:00pm Break 4:00-5:00pm (1 hour) 30 (cont'd). Prepare highlights documents and AIRs 32. Closeout and submission of Highlights Report 6:00-7:00pm Reception and signing of LOI (Museum of Nature)		
Field Trip to Gatineau Park 25. 2016 Centennial of US/Canada Treaty Celebrations 26.Complete preparations for discussion with ET 10:00-11:00am (1 hour) MBWT Joint Session presentation to ET 27. Developing a vision for the conservation of North America's Birds and their habitats 28. Improving collaboration between the Trilateral and the Convention on Migratory Species 29. Hemispheric Coordination of Bird Conservation 11:00-11:15 Break 11:15am-1:00pm (1.75 hours) 30. Prepare 1-page highlights documents and AIRs 12:00-1:30pm Lunch and Travel to Museum (delegates on their own) 1:30-2:00pm (30 min) Plenary Session: Migratory Birds - Launch of State of North American Birds Report - Media Q&A 2:15-3:15pm (1 hour) 31. Executive Table & all WT Co-Chairs joint session 31.5-3:45pm (30 min) 30 (cont'd). Prepare highlights documents and AIRs 2:00-5:30pm (3 hours 30 min) Plenary Session: Migratory Birds - Panel presentations and discussion 3:45-4:00pm Break 4:00-5:00pm (1 hour) 30 (cont'd). Prepare highlights documents and AIRs 32. Closeout and submission of Highlights Report 6:00-7:00pm Reception and signing of LOI (Museum of Nature)		
25. 2016 Centennial of US/Canada Treaty Celebrations 26.Complete preparations for discussion with ET 10:00-11:00am (1 hour) MBWT Joint Session presentation to ET 27. Developing a vision for the conservation of North America's Birds and their habitats 28. Improving collaboration between the Trilateral and the Convention on Migratory Species 29. Hemispheric Coordination of Bird Conservation 11:00-11:15 Break 11:15am-1:00pm (1.75 hours) 30. Prepare 1-page highlights documents and AIRs 12:00-1:30pm Lunch and Travel to Museum (delegates on their own) 1:30-2:00pm (30 min) Plenary Session: Migratory Birds - Launch of State of North American Birds Report - Media Q&A 31. Executive Table & all WT Co-Chairs joint session 31. Executive Table & all WT Co-Chairs joint session 31. Executive Table & all WT Co-Chairs joint session 31. Executive Table & all WT Co-Chairs joint session 31. S-3:45pm (30 min) 30 (cont'd). Prepare highlights documents and AIRs 31. Cooppin (1 hour) 30 (cont'd). Prepare highlights documents and AIRs 32. Closeout and submission of Highlights Report 6:00-7:00pm Reception and signing of LOI (Museum of Nature)		
(1 hour) MBWT Joint Session presentation to ET 27. Developing a vision for the conservation of North America's Birds and their habitats 28. Improving collaboration between the Trilateral and the Convention on Migratory Species 29. Hemispheric Coordination of Bird Conservation 11:00-11:15 Break 11:15am-1:00pm (1.75 hours) 30. Prepare 1-page highlights documents and AIRs 1:00-2:15 pm Lunch (delegates on their own) 1:30-2:00pm (30 min) (2:15-3:15pm (1 hour) (31. Executive Table & all WT Co-Chairs joint session (3 hours 30 min) (30		
MBWT Joint Session presentation to ET 27. Developing a vision for the conservation of North America's Birds and their habitats 28. Improving collaboration between the Trilateral and the Convention on Migratory Species 29. Hemispheric Coordination of Bird Conservation 11:00-11:15 Break 11:15am-1:00pm (1.75 hours) 30. Prepare 1-page highlights documents and AIRs 12:00-1:30pm Lunch and Travel to Museum (delegates on their own) 1:30-2:00pm (30 min) (1 hour) (2:15-3:15pm (1 hour) 31. Executive Table & all WT Co-Chairs joint session 3:15-3:45pm (30 min) 30 (cont'd). Prepare highlights documents and AIRs 2:00-5:30pm (3 hours 30 min) (3 hours 30 min) Plenary Session: Migratory Birds 4:00-5:00pm (1 hour) 30 (cont'd). Prepare highlights documents and AIRs 32. Closeout and submission of Highlights Report 6:00-7:00pm Reception Reception 6:00-7:00pm Reception Reception 6:00-7:00pm Reception 6:00-7:00pm Reception Recepti		
27. Developing a vision for the conservation of North America's Birds and their habitats 28. Improving collaboration between the Trilateral and the Convention on Migratory Species 29. Hemispheric Coordination of Bird Conservation 11:00-11:15 Break 11:15am-1:00pm (1.75 hours) 30. Prepare 1-page highlights documents and AIRs 12:00-1:30pm Lunch and Travel to Museum (delegates on their own) 1:30-2:00pm (30 min) Plenary Session: Migratory Birds - Launch of State of North American Birds Report - Media Q&A 2:00-5:30pm (3 hours 30 min) Plenary Session: Migratory Birds - Panel presentations and discussion 3:45-4:00pm Break 4:00-5:00pm (1 hour) 30 (cont'd). Prepare highlights documents and AIRs 32. Closeout and submission of Highlights Report 6:00-7:00pm Reception and signing of LOI (Museum of Nature) 27. Developing a vision for the conservation and their habitats 28. Improving collaboration between the Trilateral and the Convention between the Trilateral and the Convention of Migratory Species 29. Hemispheric Coordination of Bird Conservation 11:00-11:15 Break 11:100-11:15 Break 11:100-11:16 Break 11:100-11:15 Break 11:100-11:10 Air Conservation 11:00-11:10 Air Conservation 11:0		
28. Improving collaboration between the Trilateral and the Convention on Migratory Species 29. Hemispheric Coordination of Bird Conservation 11:00-11:15 Break 11:15am-1:00pm (1.75 hours) 30. Prepare 1-page highlights documents and AIRs 12:00-1:30pm Lunch and Travel to Museum (delegates on their own) 1:30-2:00pm (30 min) Plenary Session: Migratory Birds - Launch of State of North American Birds Report - Media Q&A 2:15-3:15pm (1 hour) 31. Executive Table & all WT Co-Chairs joint session 3:15-3:45pm (30 min) 30 (cont'd). Prepare highlights documents and AIRs 2:00-5:30pm (3 hours 30 min) Plenary Session: Migratory Birds - Panel presentations and discussion 3:45-4:00pm Break 4:00-5:00pm (1 hour) 30 (cont'd). Prepare highlights documents and AIRs 32. Closeout and submission of Highlights Report 6:00-7:00pm Reception and signing of LOI (Museum of Nature)		·
the Convention on Migratory Species 29. Hemispheric Coordination of Bird Conservation 11:00-11:15 Break 11:15am-1:00pm (1.75 hours) 30. Prepare 1-page highlights documents and AIRs 12:00-1:30pm Lunch and Travel to Museum (delegates on their own) 1:30-2:00pm (30 min) Plenary Session: Migratory Birds - Launch of State of North American Birds Report - Media Q&A 2:15-3:15pm (1 hour) 31. Executive Table & all WT Co-Chairs joint session 3:15-3:45pm (30 min) 30 (cont'd). Prepare highlights documents and AIRs 2:00-5:30pm (3 hours 30 min) Plenary Session: Migratory Birds - Panel presentations and discussion 3:45-4:00pm Break 4:00-5:00pm (1 hour) 30 (cont'd). Prepare highlights documents and AIRs 32. Closeout and submission of Highlights Report 6:00-7:00pm Reception and signing of LOI (Museum of Nature)		
29. Hemispheric Coordination of Bird Conservation 11:00-11:15 Break 11:15am-1:00pm (1.75 hours) 30. Prepare 1-page highlights documents and AIRs 12:00-1:30pm Lunch and Travel to Museum (delegates on their own) 1:30-2:00pm (30 min) Plenary Session: Migratory Birds - Launch of State of North American Birds Report - Media Q&A 2:00-5:30pm (3 hours 30 min) Plenary Session: Migratory Birds - Panel presentations and discussion 3:45-4:00pm Break 4:00-5:00pm (1 hour) 30 (cont'd). Prepare highlights documents and AIRs 32. Closeout and submission of Highlights Report 6:00-7:00pm Reception and signing of LOI (Museum of Nature) 29. Hemispheric Coordination of Bird Conservation 11:00-11:15 Break 11:15am-1:00pm (1:00-2:15 pm Lunch (delegates on their own) 2:15-3:15pm (1 hour) 31. Executive Table & all WT Co-Chairs joint session 3:15-3:45pm (30 min) (30 min) 30 (cont'd). Prepare highlights documents and AIRs 32. Closeout and submission of Highlights Report 6:00-7:00pm Reception		
11:15am-1:00pm (1.75 hours) 30. Prepare 1-page highlights documents and AIRs 12:00-1:30pm Lunch and Travel to Museum (delegates on their own) 1:30-2:00pm (30 min) Plenary Session: Migratory Birds - Launch of State of North American Birds Report - Media Q&A 2:15-3:45pm (30 min) 30 (cont'd). Prepare highlights documents and AIRs 2:00-5:30pm (3 hours 30 min) Plenary Session: Migratory Birds - Panel presentations and discussion 3:45-4:00pm Break (1 hour) 3:45-4:00pm Break (1 hour) 3:0 (cont'd). Prepare highlights documents and AIRs 3:15-3:45pm (30 min) 3:45-4:00pm Break (1 hour) 3:45-4:00pm Break (2 hour) 3:45-4:00pm Break (3 hours 30 min) (1 hour) 3:45-4:00pm Break (2 hour) 3:45-4:00pm Break (3 hours 30 min) (1 hour) 3:45-3:45pm (30 min) 3:45-3:45pm (30 min) 30 (cont'd). Prepare highlights documents and AIRs 32. Closeout and submission of Highlights Report (6:00-7:00pm Reception and signing of LOI (Museum of Nature)		
(1.75 hours) 30. Prepare 1-page highlights documents and AIRs 12:00-1:30pm Lunch and Travel to Museum (delegates on their own) 1:30-2:00pm (30 min) Plenary Session: Migratory Birds - Launch of State of North American Birds Report - Media Q&A 2:15-3:15pm (1 hour) 31. Executive Table & all WT Co-Chairs joint session 3:15-3:45pm (30 min) 30 (cont'd). Prepare highlights documents and AIRs 2:00-5:30pm (3 hours 30 min) Plenary Session: Migratory Birds - Panel presentations and discussion 3:45-4:00pm Break 4:00-5:00pm (1 hour) 30 (cont'd). Prepare highlights documents and AIRs 32. Closeout and submission of Highlights Report 6:00-7:00pm Reception and signing of LOI (Museum of Nature) Reception		11:00-11:15 Break
30. Prepare 1-page highlights documents and AIRS 12:00-1:30pm Lunch and Travel to Museum (delegates on their own) 1:30-2:00pm (30 min) Plenary Session: Migratory Birds - Launch of State of North American Birds Report - Media Q&A 2:00-5:30pm (3 hours 30 min) Plenary Session: Migratory Birds - Panel presentations and discussion 30. Prepare 1-page highlights documents and AIRS 1:00-2:15 pm Lunch (delegates on their own) 2:15-3:15pm (1 hour) 31. Executive Table & all WT Co-Chairs joint session 3:15-3:45pm (30 min) 30 (cont'd). Prepare highlights documents and AIRs 4:00-5:00pm (1 hour) 30 (cont'd). Prepare highlights documents and AIRs 32. Closeout and submission of Highlights Report 6:00-7:00pm Reception and signing of LOI (Museum of Nature) Reception		•
12:00-1:30pm Lunch and Travel to Museum (delegates on their own) 1:30-2:00pm (30 min) Plenary Session: Migratory Birds - Launch of State of North American Birds Report - Media Q&A 2:15-3:15pm (30 min) 31. Executive Table & all WT Co-Chairs joint session 3:15-3:45pm (30 min) 30 (cont'd). Prepare highlights documents and AIRs 2:00-5:30pm (3 hours 30 min) Plenary Session: Migratory Birds - Panel presentations and discussion 3:45-4:00pm Break 4:00-5:00pm (1 hour) 30 (cont'd). Prepare highlights documents and AIRs 32. Closeout and submission of Highlights Report 6:00-7:00pm Reception and signing of LOI (Museum of Nature) Reception		
on their own) 1:30-2:00pm (30 min) Plenary Session: Migratory Birds - Launch of State of North American Birds Report - Media Q&A 2:15-3:15pm (1 hour) 31. Executive Table & all WT Co-Chairs joint session 3:15-3:45pm (30 min) 30 (cont'd). Prepare highlights documents and AIRs 2:00-5:30pm (3 hours 30 min) Plenary Session: Migratory Birds - Panel presentations and discussion 3:45-4:00pm Break (1 hour) 4:00-5:00pm (1 hour) 30 (cont'd). Prepare highlights documents and AIRs 32. Closeout and submission of Highlights Report 6:00-7:00pm Reception and signing of LOI (Museum of Nature) Reception	12:00 1:20pm Lunch and Travel to Museum (delegates	
1:30-2:00pm (30 min) Plenary Session: Migratory Birds - Launch of State of North American Birds Report - Media Q&A 2:15-3:15pm (1 hour) 31. Executive Table & all WT Co-Chairs joint session 3:15-3:45pm (30 min) 30 (cont'd). Prepare highlights documents and AIRs 2:00-5:30pm (3 hours 30 min) Plenary Session: Migratory Birds - Panel presentations and discussion 3:45-4:00pm Break 4:00-5:00pm (1 hour) 30 (cont'd). Prepare highlights documents and AIRs 32. Closeout and submission of Highlights Report 6:00-7:00pm Reception and signing of LOI (Museum of Nature) 6:00-7:00pm Reception		·
(30 min) Plenary Session: Migratory Birds - Launch of State of North American Birds Report - Media Q&A 2:00-5:30pm (3 hours 30 min) Plenary Session: Migratory Birds - Panel presentations and discussion (1 hour) 31. Executive Table & all WT Co-Chairs joint session 3:15-3:45pm (30 min) 30 (cont'd). Prepare highlights documents and AIRs 4:00-5:00pm (1 hour) 30 (cont'd). Prepare highlights documents and AIRs 32. Closeout and submission of Highlights Report 6:00-7:00pm Reception and signing of LOI (Museum of Nature) 6:00-7:00pm Reception	·	
- Launch of State of North American Birds Report - Media Q&A 2:00-5:30pm (30 min) 30 (cont'd). Prepare highlights documents and AIRs 2:00-5:30pm (3 hours 30 min) Plenary Session: Migratory Birds - Panel presentations and discussion Panel presentations and discussion 6:00-7:00pm Reception and signing of LOI (Museum of Nature) 3:15-3:45pm (30 min) 4:00-5:00pm Break (1 hour) 30 (cont'd). Prepare highlights documents and AIRs 32. Closeout and submission of Highlights Report 6:00-7:00pm Reception	(30 min)	
Report - Media Q&A 2:00-5:30pm (3 hours 30 min) Plenary Session: Migratory Birds - Panel presentations and discussion 6:00-7:00pm Reception and signing of LOI (Museum of Nature) 3:15-3:45pm (30 min) 4:00-5:00pm Break 4:00-5:00pm (1 hour) 30 (cont'd). Prepare highlights documents and AIRs 32. Closeout and submission of Highlights Report 6:00-7:00pm Reception		31. Executive Table & all WT Co-Chairs joint session
- Media Q&A 2:00-5:30pm (3 hours 30 min) Plenary Session: Migratory Birds - Panel presentations and discussion 6:00-7:00pm Reception and signing of LOI (Museum of Nature) (30 min) 30 (cont'd). Prepare highlights documents and AIRs 31. Closeout and submission of Highlights Report 6:00-7:00pm Reception		3:15-3:45pm
2:00-5:30pm (3 hours 30 min) Plenary Session: Migratory Birds - Panel presentations and discussion 6:00-7:00pm Reception and signing of LOI (Museum of Nature) 3:45-4:00pm Break 4:00-5:00pm (1 hour) 30 (cont'd). Prepare highlights documents and AIRs 32. Closeout and submission of Highlights Report 6:00-7:00pm Reception	·	
(3 hours 30 min) Plenary Session: Migratory Birds Panel presentations and discussion October 1		30 (cont'd). Prepare highlights documents and AIRs
Plenary Session: Migratory Birds - Panel presentations and discussion 30 (cont'd). Prepare highlights documents and AIRs 32. Closeout and submission of Highlights Report 6:00-7:00pm Reception and signing of LOI (Museum of Nature) 6:00-7:00pm Reception	·	3:45-4:00pm Break
- Panel presentations and discussion 30 (cont'd). Prepare highlights documents and AIRs 32. Closeout and submission of Highlights Report 6:00-7:00pm Reception and signing of LOI (Museum of Nature) 6:00-7:00pm Reception	· ·	·
32. Closeout and submission of Highlights Report 6:00-7:00pm Reception and signing of LOI (Museum of Nature) 6:00-7:00pm Reception		· · · · · · · · · · · · · · · · · · ·
Reception and signing of LOI (Museum of Nature) Reception Reception	·	32. Closeout and submission of Highlights Report
	•	•
Dinner (delegates on their own) Dinner (delegates on their own)	Dinner (delegates on their own)	Dinner (delegates on their own)